Ulema-i zahir ve batın ne demek?
Bu alimler ayet ve hadislerin açık ve belirgin anlamlarını öğretirler. Tarih boyunca bu şekilde binlerce tefsir yazılmıştır. Ulema-i batın: Bu, şeriatın açık ifadelerini ve hükümlerini değil, derin anlamlarını ve sırlarını bilen alimleri ifade eder.
Zahiren ve bâtınen ne demek?
Zahir, Batın kelimesinin zıttıdır, bir şeyin dış görünüşü ve görünür yüzü anlamına gelir. Ayrıca, tasavvufta dünya ve evren de görünür olarak tanımlanır. Bir şeyin ezoterik yönü, onun iç yüzü anlamına gelir. Tüm somut, duyusal olarak algılanabilir gerçeklikler görünür olarak kabul edilir.
Zahir ve batın ilmi nedir?
Bilgi, fiiller gibi, bir zahiri ve bir de batını vardır. Zahiri fiillere görünür olan şeylerin zahiri bilgisine batınî bilgi denirken, kalbe, kalbe ve kesfe ait olan bilgiye batınî bilgi denir. Bu manadan dolayı hem ayetlerin hem de hadislerin batınî bir tarafının olduğuna inanmak doğaldır.
Tasavvufta batın ne demek?
Bâtınîlik veya Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslam’da, Kur’an ayetlerinin zahiri anlamlarından daha derin bir hakikî anlam taşıdığı inancı ve ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınî, bu fikri benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
Zahire ne demek din?
Zahire kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Zahir” kelimesinden türemiştir ve “açık, görünür” anlamına gelir.
Zahiri ne demek tasavvufta?
Tasavvufta, bireyin eylemleri dışsaldır ve kalpteki niyet içseldir. Dışsal olan bedenler dünyası iken, içsel olan ruhlar dünyasıdır. Sufiler, Şeriat’ın dışsal bir şekilde takip edilmesini sağlamak için manevi rehberleri tarafından içselin arındırılmasına inanırlar. Tasavvufta, bireyin eylemleri dışsaldır ve kalpteki niyet içseldir. Dışsal olan bedenler dünyası iken, içsel olan ruhlar dünyasıdır. Sufiler, Şeriat’ı takip eden bir Zahir sağlamak için manevi rehberleri tarafından içselin arındırılmasına inanırlar.
İslamda batın ne demek?
batin kelimesinin infinitive halini oluşturan batn ve tutun, “gizli olmak” anlamına gelir; “bilmek, bir şeye ve birinin sırlarına dair içgörüye sahip olmak” anlamına gelir. “İçsel” veya “bütün”ün zıttı olan ortaya çıkmanın anlamları arasında “açık ve belirgin olmak” ve “farkında olmak” gibi anlamlar da bulunur.
Ya zâhir ya batın ne demek?
Dinimiz insanın iki yönüyle birlikte ilgilenir. Zahir ve Batın birbirleri olmadan var olamazlar. Kısacası, Zahir içsel, Batın ise dışsal demektir.
Zahir ne demek din?
Sözlükte “açık, belirgin, apaçık” (Lisânü’l-ʿArapça, “ẓhr” sanatı) anlamına gelen zahir kelimesi, Hanefi usulü terminolojisinde, “yalnız işitilmekle kastedilen manası açıkça anlaşılan, ancak tevil, isnat ve vahiy kapsamı içinde olan söz” anlamına gelir. “Nesh imkânından hariç tutulmamış söz” demektir.
Ledün ilmi câiz mi?
Tasavvufçular bu hikâyedeki “biz bilgiyi kendimizden veririz (ledünne)” ifadesini, “hiçbir teorik çabaya gerek kalmadan doğrudan Allah’tan geldiğine inanılan özel bir bilgi” olarak algılamışlar ve bu bilgiyi “Allah’ın mübarek kullarına” özgülemişlerdir.
Hz. Ali’nin ilmi nedir?
Bütün Sünni ve Şii kaynaklar, Hz. Ali’nin ilim, takva, samimiyet, doğruluk, fedakarlık, şefkat ve kahramanlık gibi yüksek ahlaki ve insani vasıflar bakımından Müslümanlar arasında müstesna bir konuma sahip olduğu, Kur’an ve Sünneti en iyi bilenlerden biri olduğu konusunda ittifak halindedirler.
Ledün ilmine sahip olmak için ne yapmalı?
Ledun ilmi nasıl öğrenilir? Ledun ilmi, Allah’ın dilediği kullarına rahmet olarak bahşettiği bir hediyedir. Ledun ilmi, okumakla veya eğitimle elde edilemez. Tasavvuf ehlinin görüşüne göre, Allah’ı sık sık zikretmekle hassas kalplerin yumuşaması ve kendilerine bazı sırların açılması mümkündür.
Batınileri kim yıktı?
Büyük Selçuklular’ın dağlık kesimlerine yerleşen Bâtınîler, 1090-1256 yılları arasında varlıklarını sürdürmüşler, ancak Moğollar tarafından dağıtılmışlar ve Bâtınîlerin kaleleri yakılıp yıkılmıştır.
Ledün ilmini Allah kimlere verir?
Ledun ilmi, Allah’a özel olarak verilen yüce bir kudretin tecellisidir. Bu nurlu ilim, ancak takva sahibi olan ve iyi işler yapanlara layıktır.
İslamda kaç çeşit ilim vardır?
Hem milli hem de yürüyüş bilimleri; duyusal, zihinsel, duyulara ve zihne ortak olan ve bunların araçları olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Hikemi bilimlerinde; duyusal bilim fizik, rasyonel bilim metafizik, duyulara ve zihne ortak olan bilim matematik olarak listelenmiştir ve bu bilimlerin aracı mantıktır.
Zahiri ne demek tefsir?
Sözlükte “açık, belirgin, apaçık” (Lisânü’l-ʿArapça “ẓhr” sanatı) anlamlarına gelen zāhir kelimesi, Hanefî usulü terminolojisinde, “manası, sadece işitmekle, yorum, tâyin ve vahiy süresi içinde açıkça anlaşılan söz” anlamına gelir. “Nesh imkânı dışında olmayan söz” demektir.
Ulema ne demek tarih?
Ulema (Arapça: علماء), Müslüman ülkelerdeki eğitimli din bilginlerinden oluşan bir sınıf. Tekil eril olduğunda, bilgin, dişil olduğunda ise bilginler demektir. Geçmiş yüzyıllarda yaşamış bilginlerin çoğu Hezarfendin’di. Ulema sınıfı, fıkıh ve Şeriat (İslam hukuku) konusunda kapsamlı bilgiye sahiptir ve bazı bilginler ayrıca Şeriat’ı uygular.
Zahiri hangi mezheptir?
Zahiri mezhebi veya Zahiriya, İslam dini fıkhının (İslam hukuku) bir mezhebidir. İslami hükümler, Kuran ve Sünnet’in zahiri anlamı ile ilgilenir. İbn Hazm, ayetlerin ve hadislerin zahiri anlamı dışında hiçbir delili veya kıyası kabul etmemiştir.
Ehl-i zahir ne demek?
Bu kullanımda kastedilen; manaların doğruluğunu ve hükümlerin konulma sebeplerini düşünmeyen, âyet ve hadisleri sadece ilk bakışta anlaşılan, hangi maksatla söylendiğine bakılmadan zahirî manalarıyla anlayan kimselerdir ki, bunlara zâhir ehlü’z-zâhir, ashabü’z-zevâhir denir.