Epilepsi nedir ve neden olur?
Epilepsi, beynin elektriksel faaliyetleri dengesizleştiğinde tekrarlayan nöbetlere yol açan, ani ve senkronize elektrik enerjisi patlamaları sonucu kişinin bilincini, hareketini veya duyumlarını kısa süreli olarak etkileyen bir hastalıktır.
Kimler epilepsi olur?
Kadın ve erkekleri eşit şekilde etkileyen hastalık, idiyopatik yani belirli bir nedeni olmayan, semptomatik yani bilinen bir nedeni olan ve kriptojenik yani bilinmeyen bir nedeni olmayan olabilir. Epilepsi, beyindeki bir grup nöronun anormal elektriksel aktivitesi nedeniyle oluşur.
Epilepsi ilerlerse ne olur?
Epilepsili hastalar erken ölüm açısından önemli risk altındadır. Fokal veya genel tonik-klonik nöbetler en yaygın ölüm nedenidir. Ancak, diğer nöbet tipleri, anti-nöbet tedavileri ve eşlik eden bozukluklar ölüm oranını artırabilir.
Epilepsi hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?
Epilepsi hastalarında D vitamini eksikliği yaygındır. Tegretol ve benzeri epilepsi ilaçları kullanan hastalarda D vitamini eksikliği yaygındır. Kandaki D vitamini (25 OH D3) düzeyleri ölçülmelidir.
Epilepsi hastası neden kaynaklanır?
Epilepsi genetik faktörler, beyin travması veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Hastalığın tedavisi bireyin ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir. Doğru tedavi ve takip ile epilepsi kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.
Epilepsi iyileşir mi?
Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavinin temel amacı nöbetleri durdurmaktır. Tedavide çeşitli ilaçlar kullanılır, nöbet türü, nöbet sıklığı, hastanın yaşı ve diğer sistemik komorbiditelerin varlığı ilaca karar vermede önemlidir.
Epilepsiyi ne tetikler?
Epilepsi nöbetini tetikleyen durumlar şunlardır: Uykusuzluk, çok yüksek sesler.
Epilepsi hastaları neleri yapamaz?
Epilepsi hastaları hangi meslekleri yapamaz? Epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesme ve delme makineleriyle çalışma, yüksekte çalışma gerektiren işler, dağcılık, araç kullanma, itfaiyecilik, polislik ve silah kullanmayı gerektiren askerlik gibi mesleklerde çalışamazlar.
Epilepsi başlangıcı nasıl olur?
Epilepsi nasıl başlar? Nöbetlerin başlangıcı başlangıçta çok kısa süreli de olsa dalıp gitme ve bakma, 1-2 saniye süren konvülsiyonlar ve kollarda veya bacaklarda basit sıçramalarla kendini gösterebilir.
Epilepsiden kurtulmak için ne yapmalı?
Hastalığın tedavisi nöbetleri durduracak ilaçlarla yapılır. Burada en önemli nokta düzenli ve planlı ilaç alımıdır. Beş epilepsi vakasından dördünde, uygun ilaç seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler durur. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi olup iyileşen var mı?
Günümüzde epilepsili çocukların genel olarak %70-80’i ve bazı epilepsi tiplerine sahip çocukların %95-100’ü anti-epilepsi ilaçlarıyla tamamen iyileşebilmektedir. Hastaların %20-30’u birden fazla ilaca ihtiyaç duyabilir veya ilaca rağmen tekrarlayan nöbetler yaşayabilir.
Epilepsi hastası ne yememeli?
Bu nedenle epilepsi hastaları balık yerken dikkatli olmalıdır. Epilepsi hastaları alkol ve çayı çok sık tüketmemeli ve kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlamalıdır. Bu içecekler epileptik nöbetleri tetikleyebilir.
Kaç çeşit epilepsi var?
Epilepsiler kabaca iki ana gruba ayrılır: Yaygın epilepsiler ve fokal epilepsiler.
Epilepsi hastaları yüzde kaç engelli?
Kategori 1: Özel ihtiyaç var (SPV): %20-39’u engelli olarak kabul edilir. Kategori 2: Hafif derecede özel ihtiyaç var: %40-49’u engelli olarak kabul edilir.
Epilepsi unutkanlığa neden olur mu?
Küçük yaşta beyin hasarına yol açan bazı hastalıklar ve kazalar, bazen de beyin ameliyatları unutkanlığa sebep olabilir. Ülkemizde yaygın olan ve bayılmaya sebep olabilen veya olmayabilen bazı epilepsi türleri. Halk arasında epilepsi olarak adlandırılan bu hastalık, unutkanlık ve dalgınlık ataklarıyla kendini gösterir.
Epilepsinin ilk belirtileri nelerdir?
Epilepsinin belirtileri nelerdir? Kol ve bacaklarda kontrol edilemeyen seğirme hareketleri.
Epilepsi akıl hastalığı mıdır?
Epilepsi bir psikiyatrik hastalık olmamakla birlikte, epilepsinin neden olduğu akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Kanunu’nda ruhsal hastalık olarak kabul edilmektedir.
Epilepsi nöbeti beyinde hasar bırakır mı?
Status epileptikus, uzun süreli kasılma yaşayan hastalarda oksijen eksikliği ve kalıcı beyin hasarı oluşabileceğinden tıbbi bir acil durumdur.
Epilepsi olunca ne yapılmalı?
Hastayı güvenli bir yere götürün veya transfer edin! Hastayı, hastaya zarar verebilecek keskin veya sert nesneleri (sivri köşeler vb.) kaldırarak veya uzaklaştırarak koruyun! Dar giysiler giyiyorsa, giysilerini gevşetin (ör. kravat veya kemer) ve giyiyorsa gözlüklerini çıkarın!