Belirtisiz isim tamlaması hangi ekleri alır?
Bunlar tamamlayıcının bir ek gerektirmediği, ancak yalnızca tamamlayıcının bir ek gerektirdiği ifadelerdir. Belirsiz isim öbeği ⇒ complement | complement + iyelik eki örnek(ler).
Tamlayan tamlanan ekleri nelerdir?
Hazırlık kitaplarında isim tamlamaları açıklanırken, tamamlayıcı sözcüğe “-ın, -in, -un, -ün, -nın, -nin…” gibi ekler, tamamlayıcı sözcüğe ise “-ı, -i, -sı, -si,…” gibi ekler verilir ve bu ekler “tamamlayıcı ek”, “tamamlayıcı ek” olarak adlandırılır (Sınav 2005: 107, Oğuz ve Yılmaz 2006: 162). Bu ikisine “tamamlayıcı ek” denir…
İsim tamlaması eki nedir?
*İki veya daha fazla ismin bir araya gelmesiyle oluşan gruba “isim öbeği” denir. Tamamlayıcı ekler: -nin, -in, -im, -den (Bunlar ses değişikliğine uğrayabilir.) Tamamlayıcı ekler: -i, -si, -im, -in, -imiz, -nizi, -leri (Bunlar ses değişikliğine uğrayabilir.)
Belirtisiz isim tamlaması hangi sorulara cevap verir?
Tamamlayıcının bir ek aldığı ve tamamlayıcının almadığı belirsiz isim öbeklerinde, belirsiz isim öbeğini bulmak için tamamlayıcıya sorulması gereken soru “ne”dir. “Ne” yerine “hangi”, “kaç tane”, “ne kadar”, “ne kadar” gibi deyimsel soruları sorarsanız, belirsiz isim öbeğini değil sıfat öbeğini bulursunuz.
Belirtisiz isim tamlamasında iyelik eki var mı?
1. Sahiplik eki, geldiği ismi, arkasındaki isimle, gösterge işleviyle bağlıyorsa ve ifade belirli isim öbeğine çevrilmiyorsa, belirsiz isim öbeğinden bahsedemeyiz. Bu tür ifadeler sıfat öbekleri olarak düşünülmelidir.
Sıfat tamlaması hangi ekleri alır?
Sıfat fiiller (participle) fiillerin sonuna -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş participle eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Tamlayan eki olduğunu nasıl anlarız?
Genitive eki veya genitive soneki, dilbilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu belirten bu ek, Türkçe’de ünsüzlerle biten isim köklerine ve gövdelerine {+In} “-ın, -in, -un, -ün” ve ünlülerle bitenlerden sonra {+nIn} olarak eklenir. “-nın, -nin, -nun, -nun” biçimleri vardır. Bu ek, sözcüklerin genitive biçimini oluşturmak için kullanılır.
Benim kalemim isim tamlaması mı?
Eksik tamamlayıcıları olan ifadeler; Bu, tamamlayıcısı zamir olan isim öbeklerinde tamamlayıcıyı çıkararak oluşturulan bir tür ifadedir. Örneğin, “benim kalemim” ifadesi sadece “benim kalemim” olarak da oluşturulabilir. Bu durumda tamamlayıcı kelime “benim” açıkça belirtilmemiş olsa da, anlam sahiplik ekiyle korunur.
Takısız isim tamlaması var mı?
“Türkçede eksiz veya çekimsiz isim tamlaması yoktur.” demek doğru değildir; çünkü tartışmalardan da anlaşılacağı üzere Eski Türkçe metinlerde sıkça kullanılmıştır.
Tamlayan eki iyelik eki midir?
Bazı isim tamlamalarında ilk sözcüğe eklenen ek genitif eki, ikinci sözcüğe eklenen ek ise iyelik eki olarak değerlendirilir. Uzun (1998: 103, 136) İyelik ekleri, bir kimsenin kişi ve sayı olarak ait olduğu sahibi veya kişiyi belirtir; izafi ekin (yazarın deyimiyle, tamamlayıcı ek) ise özgüllük anlamı taşıdığını belirtir.
Belirtisiz isim tamlamasında araya sıfat girer mi?
İsim öbeklerindeki ara sözcükler: Belirli isim öbeklerine, örneklerdeki gibi sıfatlar ve tamamlayıcı sıfat öbekleri eklenir. Belirsiz öbeklerde ve eksiz öbeklerde ara sözcük yoktur.
Benim evim isim tamlaması mı?
(Benim) evim, (senin) işin vb.” (Korkmaz 2003: 261-262) ifadesinde iyelik eki almış bir isim öbeğinden söz etmektedir.
Belirtisiz isim tamlaması nasıl anlaşılır?
Belirsiz isim tamlaması Belirsiz isim tamlamasında tümleç hiçbir ek almaz, yani yalın haldedir; sıfat-fiil ise iyelik eki alır: şeker bal, sel felaketi.
Bir cümlenin isim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?
En az iki sözcükten oluşan, birinci sözcüğe tamamlayıcı, ikinci sözcüğe tamamlayıcı adı verilen sözcük gruplarına isim öbekleri denir. İsim öbeklerinde tamamlayıcı ekler -in, -ın, -ün, -un; ekler ise -ı, -i, -u, -ü’dür.
Zincirleme isim tamlaması nedir?
Zincirleme isim öbeği, iki belirli veya tanımsız isim öbeğinin birleşmesinden oluşan bir isim öbeğidir. Zincirleme isim öbeğinin özellikleri şunlardır: – Birbirine bağlı en az üç isim veya isim işlevi öğesinden oluşur: “Ayşe’nin araba kapısı, düşen kişinin arkadaşının hikayesi.”
Belirtisiz isim tamlamasında araya sıfat girer mi?
İsim öbeklerindeki ara sözcükler: Belirli isim öbeklerine, örneklerdeki gibi sıfatlar ve tamamlayıcı sıfat öbekleri eklenir. Belirsiz öbeklerde ve eksiz öbeklerde ara sözcük yoktur.
Zincirleme isim tamlaması hangi ekleri alır?
– Bir isim öbeğinin başına veya sonuna bir isim eklenerek oluşturulan bir tür cümledir. – İki isim öbeğinin birleşmesiyle oluşabilir. – Eğer bir tamlayıcı ise tamlayıcı eki almış olması gerekir.
Tahta kaşık ne tamlaması?
Uzun yıllar boyunca, “altın bilezik”, “tahta kaşık”, “cam bardak”, “demir kapı” gibi bu ve benzeri sözcüklerden oluşan öbeklerin eksiz isim öbekleri olduğu görüşü hakimdi.
Takısız isim tamlaması var mı?
“Türkçede eksiz veya çekimsiz isim tamlaması yoktur.” demek doğru değildir; çünkü tartışmalardan da anlaşılacağı üzere Eski Türkçe metinlerde sıkça kullanılmıştır.