İçeriğe geç

Çorap Hangi Dilden Gelir

Çorap hangi dilde?

Çorap kelimesi Farsça kökenlidir. Farsça “gorab” kelimesi Arapçaya “curab” olarak, oradan da Türkçeye “çorap” olarak çevrilmiştir.

Eski dilde çorap ne demek?

Türkçe “socks” kelimesi aslında Farsça kökenlidir. “Gorap” kelimesi Arapçaya “curap” olarak çevrilmiş ve Türkçede “sock” olarak kullanılmıştır.

Nevresim hangi dilden gelir?

Nevresim – Nişanyan Sözlüğü. Farsça naw-rasm نو رسم “yeni tarz, yeni tip, yeni moda” kelimesinden alıntıdır.

Vantilatör hangi dilden gelir?

Fan – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca ventilateur kelimesinden gelen bir alıntıdır ve “yelpaze” anlamına gelir.

Çorap kelimesi nereden gelir?

Arapça crb kökünden gelen bir ödünç kelimedir, cawrab جورب veya cūrāb جوراب ve “deri veya bez çanta, yumuşak deriden yapılmış iç ayak kılıfı” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Aramice/Süryanice gurbā גרבא veya gərābā גרבא kelimesinden gelen bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Akadca gurābu “çanta, bavul, zarf” kelimesiyle ilişkilidir.

Çorabın adı neden çorap?

Benzer çoraplar, Anadolu kültüründe Balkan ülkelerinde, Türkmenistan’da ve Yunanistan’da, sürüleriyle yaşayan ve bir yerden bir yere taşınan topluluklarda da bulunabilir. Türkçe’deki “çorap” kelimesi kökenini Farsça Arapça’dan “curap” olarak alır ve oradan Türkçe’ye “Çorap” olarak geçer ve Balkan diline de çevrilir.

Eski dilde ateş nedir?

Eski Türkçedeki od sözcüğü ile Farsçadaki nâr sözcüğü bazen aynı anlamda kullanılmaktadır.

Eski dilde damat ne demek?

Farsça ve Orta Farsça dāmād داماد “güvey, damat” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, yazılı bir örneği olmayan Eski Farsça *dāmātar- “düğün sahibi” formundan ödünç alınmış bir kelimedir. Bu form, aynı anlama gelen Avestan zāmātar- kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Sanskritçe cāmātr जामातृ “güvey, damat, koca” kelimesiyle ilişkilidir.

Eski dilde kül ne demek?

Eski Türkçedeki “kul” sözcüğünün anlamı teyit edilmiş ve “yiğit, cesur” anlamında kullanılmış olmakla birlikte, özellikle Uygurlardan kalma Tes yazıtının güney yüzünde adı geçen Köl Beg Bilge Kağan, Köktürk yazıtlarında (Aydın 2011: 36) ve Uygurcada Kül Tigin, Kül(i) Çor, Kül Bilge, Kül Çigşi, Kül Tudun unvanlarıyla birlikte okunuş farklılıkları da bulunmaktadır.

Sabun hangi dilden gelir?

Sabun – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ṣābūn صابون “soap” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Aramice/Süryani ṣappōn צַפּוֹן kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlamına gelen Latince sāpō kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Tencere hangi dilden?

Etimoloji. Farsça tangīre veya tankīre تنگيره/تنكيره kelimesiyle akraba olup aynı anlama gelir.

Deterjan hangi dilden gelir?

Fransızca “détergent” veya İngilizce “detergens” kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “bir tür kimyasal temizleyici” anlamına gelir. (İlk kullanım: 1938’de Amerikan kimya şirketi olan Procter & Gamble Co. tarafından.) Bu sözcük, Latince söndürmek anlamına gelen detergere fiilinden türemiştir – “söndürmek, temizlemek” +ent° ekiyle.

Ceviz hangi dilden?

Arapça cawz جوز “ünlü ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça gawz veya gōz kelimesinden bir ödünç kelimedir.

Ankastre hangi dilden gelir?

Built-in, İtalyanca incastro (incastrare) kelimesinden gelir ve gömülü, bütünleşmiş, sabit ve hareket ettirilemez bir noktaya bağlanmış, iç içe geçmiş anlamına gelir.

Rüzgar hangi dilden gelir?

Türkçede bugün sıklıkla kullandığımız rüzgâr kelimesi, ilk kez Karahanlı Türkçesinin önemli dil kalıntılarından Atabetü’l-Hakayık’ta ve o döneme ait Kur’an tercümelerinde rūzgār şekliyle karşımıza çıkmaktadır (Arat, 2006, s. 73; Ata, 2019: s. 598).

Orap ne demek?

Doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler), gebeliği önlemek için hormon kullanan doğum kontrol yöntemleridir. İlaçlardaki sentetik kadın hormonları, bir kadının doğal hormon seviyelerini değiştirerek her ay yumurtalıklardan yumurta salınımını engeller.

Dragon hangi dilde ne demek?

Dragon kelimesinin İngilizce yazımı “dragon”dur. Bu kelime Yunanca “drakon” kelimesinden türemiştir. Türkçe anlamı “universe”dir. Dragon, destansı metinlerde ve sözlü hikayelerde, efsanelerde ve şarkılarda karşımıza çıkar.

Türkçe dili hangi dilden gelir?

Türkçe, kökeni bakımından dünya dilleri arasında Altay dili olarak sınıflandırılır. Türkçenin yanı sıra bu grupta Moğolca ve Mançu-Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dahil edilebilir. Türkçe, yapısı bakımından eklemeli diller grubuna aittir.

Kısa çorap diğer adı nedir?

Soket çoraplar ayak bileğine kadar uzanan kısa çoraplardır ve çoğunlukla spor ayakkabılarla giyilir. Spandeks içeren soket çoraplar, soket çorapların ne olduğunu veya soket çorapların ne anlama geldiğini merak eden herkes için giyim ve moda dünyasında popüler bir seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Özbek Escort